
La Biblioteca Municipal de Muro obri les portes a un mes d’abril dedicat als llibres i al foment lector. Ho fa amb la força de la memòria i la mirada posada en el futur, amb la voluntat d’honorar una trajectòria que l’ha convertida en una de les institucions pioneres en reivindicar la dinamització de les biblioteques com a espais vius, oberts i transformadors.
Tot va començar amb la Festa del Llibre. Una festa que va nàixer de manera orgànica, com qui va tirant fils i acaba teixint una xarxa d’encontres. Encontres com el que va propiciar l’alcoiana Isabel-Clara Simó entre Montserrat Roig i Manuel Vázquez Montalbán, dos autors que havien mantingut discrepàncies públiques a través de tribunes d’opinió i que, gràcies a aquella trobada a Muro, l’any 1989, van trobar-se, van parlar, van reconciliar-se i van fer amistat. Aquella llavor ha estat present en les XXX edicions de la Festa, des que naix l’any 1987 amb Enric Valor i Joan Josep Pascual com a primers convidats.
Des d’aleshores, la Festa del Llibre ha anat mutant, creixent, adaptant-se. Però sempre amb un eix clar: el llibre, la paraula escrita com a vertebració d’un imaginari compartit. El que ara anomenem transmèdia ja es feia a Muro molt abans que existira el terme. La tinta i el paper s’han convertit en música, en teatre, en exposicions, en quadres… i ara també en estratègia digital. Durant tot aquest mes d’abril, la Biblioteca de Muro convida a participar a través de les seues xarxes socials: hi haurà concursos, peces audiovisuals i posada en valora de la memòria d’aquests anys. “Des de l’Ajuntament volem reconèixer el treball incansable de les tècniques de la biblioteca, que han estat el múscul, el cor i l’ànima d’una festa que ha transcendit Muro per convertir-nos en epicentre cultural de tot l’àmbit lingüístic” ha manifestat el regidor de Cultura Fernando Picó.
Si el 1987 la màgia era posar cara i veu a qui havia escrit paraules dolces, amargues, ferotges o tendres, ara la màgia consisteix a trencar la imatge que ens hem fet, vèncer l’algoritme i despullar d’artifici el màrqueting literari per retrobar-se amb autores i autors que ens han acompanyat en el camí. I, alhora, descobrir-ne de nous. Aquells que encara no han estat escollits per les grans editorials o que tenen discursos nous, diferents, que volen créixer amb el caliu d’aquesta festa.
A Muro, llegir no és només un acte íntim, sinó també col·lectiu. La Festa del Llibre és una celebració compartida que comença a escalfar motors a l’abril amb activitats d’animació lectora i la seua presentació oficial. Tot i això, la festa se celebra del 30 de maig al 8 de juny i deixa una empremta que perdura any rere any. La presentació oficial tindrà lloc el dia 22 d’abril, a les 10.30 hores, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, on es donarà a conèixer tota la programació.
Fernando Picó, regidor de Cultura