Muro presenta aquest dimecres la seua nova marca turística a FITUR

L’Ajuntament de Muro presentarà aquest dimecres 22 de gener la seua nova marca turística en la Sala de Municipis de Costa Blanca de l’estand de Comunitat Valenciana a la Fira Internacional de Turisme FITUR 2025 que se celebra a Madrid.

La nova marca vol sumar les potencialitats culturals i naturals que presenta el nostre municipi i que a través de la seua història les nostres gents han construït. Els seus paisatges, els seus aliments més preuats, els seus camps, la seua artesania, gastronomia, festa, música i urbanisme són una suma de capes que posicionen Muro com un destí encara per descobrir.

Una consolidació, al cap i a la fi, del que porta el municipi fent des de fa molts anys. Cal recordar que el passat cap de setmana Muro va viure la seua Fireta de Sant Antoni, que mostra els millors productes, el seu patrimoni, el pols del comerç i la indústria local i comarcal des de 1738. Ara la nova marca que es desvetllarà a FITUR vol veure d’eixa herència i portar-la cap al Futur.

Les seues potencialitats de Turisme es reuniran en aquesta nova estratègia que se sumarà a les àrees de cultura, patrimoni cultural, medi ambient i promoció econòmica en un pla transversal que ben prompte també vorà la llum.

Per al seu Alcalde, Vicent Molina Perona “el fet d’assistir a FITUR després de molts anys és una oportunitat per a traçar noves estratègies, atraure inversors, donar a conéixer la nostra terra i aconseguir una atracció potent i ordenada de turistes de caràcter cultural i natural tot impulsant l’economia local i creant llocs de treball en sectors com ara l’hostaleria, els serveis de guia i interpretació o l’artesania entre d’altres, alhora que fem de Muro un poble modern, atractiu i amb ganes de visitar-lo”.

L’agenda del dimecres 22 passa per dos grans blocs: una primera de matí on es celebraran reunions estratègiques amb operadors turístics de caràcter natural i cultural, així com d’altres associacions estratègiques intermunicipals i una de vesprada on es presentarà en roda de premsa la nova marca turística de Muro. Aquesta presentació es realitzarà dins del bloc de municipis lligats al Turisme Cultural de la Costa Blanca, previst a les 17.30 hores en la Sala de Municipis de l’àrea Costa Blanca de l’estand de la Comunitat Valenciana.

La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al jutjat de guàrdia el depòsit de cotxes de la DANA a Muro

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha denunciat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al jutjat de guàrdia el depòsit a Muro de centenars de vehicles procedents de les zones afectades per la DANA. Sembla que la pretensió de l’empresa responsable és retirar-los a poc a poc, a mesura que puga tractar-los en les seues instal·lacions, procés que podria allargar-se mesos.

Com ja s’ha informat recentment, els cotxes sinistrats suposen un gran risc ambiental, ja que contenen fluids i elements perillosos que, en la situació de deteriorament que pateixen els vehicles, poden vessar-se sobre el sòl on es troben. Es tracta de contaminants com per exemple hidrocarburs (gasolina i dièsel), olis de motor, anticongelants, refrigerants, líquids de fre, bateries, etc., que majoritàriament presenten característiques de residus perillosos.

En les denúncies presentades, el grup ecologista destaca que la zona on s’ha amuntonat almenys uns 800 cotxes és sòl no urbanitzable i està a poc més de 20 metres del riu d’Agres, íntegrament dins de la zona de protecció del domini públic hidràulic (zona de policia); a més està tocant dos espais naturals protegits: el Paisatge Protegit del Serpis i el Paratge Natural Municipal Font del Baladre-Fontanars-Riu d’Agres.

La denúncia presentada a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer destaca que la Llei d’aigües prohibeix qualsevol activitat susceptible de provocar la contaminació o la degradació del domini públic hidràulic, i, en particular: «acumular residus sòlids, runes o substàncies, siguen quins siguen la seua naturalesa i el lloc en què es depositen, que constituïsquen o puguen constituir un perill de contaminació de les aigües o de degradació de l’entorn«.

La previsible contaminació del sòl i el més que probable arrossegament dels contaminants cap al riu d’Agres en cas de pluja intensa, fan que la permanència dels vehicles sinistrats en aquest punt siga una amenaça ambiental greu. A més, cal tindre en compte el perill d’incendi, que comportaria un risc sanitari important per a la població, que es troba a menys de 200 metres; això no seria un fet insòlit, ja que s’han produït alguns incendis en les campes on s’havien acumulat vehicles de la DANA a la província de València.

En la denúncia presentada al jutjat de guàrdia es fa constar que els fets denunciats poden ser constitutius del delicte contra els recursos naturals i el medi ambient tipificat en l’article 326 del Codi penal. Així mateix, es demana que, com a mesura cautelar, s’acorde la retirada urgent dels vehicles a un depòsit provisional urbanísticament compatible i que complisca almenys els requisits de disposar de paviment impermeable i d’un sistema segur de recollida de vessaments.

Els ecologistes adverteixen el jutjat que si no s’actua de manera ràpida, el risc d’incendi i de contaminació del sòl i de les aigües, tant subterrànies com superficials, es podrà materialitzar en perjuís greus.

Gabriel Tomás: «l’Ajuntament de Muro continua ignorant les recomanacions emeses pel síndic de greuges per a garantir la transparència i l’accés a la informació pública»

La recent resolució emesa pel síndic de greuges de la Comunitat Valenciana deixa al descobert una realitat alarmant: l’Ajuntament de Muro continua ignorant les recomanacions emeses per aquesta institució per a garantir la transparència i l’accés a la informació pública. Aquesta situació suposa un atac directe als drets fonamentals dels ciutadans i als principis democràtics de bon govern.

En la seua resolució inicial de l’11 de novembre de 2024, el síndic de greuges va instar l’Ajuntament a respondre amb celeritat a les sol·licituds d’informació del regidor de Xarxa Muro, actualitzar el seu portal de transparència i convocar regularment les comissions de seguiment. No obstant això, i malgrat comprometre’s formalment el desembre passat a complir aquestes recomanacions, el Consistori ha mantingut una actitud negligent i ineficaç que continua vulnerant els drets del sol·licitant.

L’informe de tancament del síndic, datat el 17 de gener de 2025, denúncia que, malgrat l’acceptació formal de les recomanacions, l’Ajuntament no ha implementat les accions necessàries per a garantir el seu compliment. Segons la institució, «encara no s’ha produït un compliment real i efectiu», la qual cosa impedeix la satisfacció dels drets legítims reclamats. Aquesta inacció ha portat el síndic a publicar públicament tant les recomanacions incomplides com aquesta resolució final, amb l’objectiu d’exposar davant la ciutadania i el Parlament Valencià la falta de responsabilitat del Consistori.

Entre les principals deficiències destacades es troben:

1. Retards sistemàtics i silenci administratiu: A pesar que la llei estableix un termini màxim de cinc dies naturals per a respondre a les sol·licituds d’informació dels regidors, més del 40% dels escrits continuen sense contestar o reben respostes incompletes. Aquesta pràctica obstaculitza greument l’exercici del control polític i la transparència.

2. Portal de transparència desactualitzat: Encara que l’Ajuntament assegura que el portal està actualitzat al 93%, l’informe evidència que aquesta afirmació manca de base objectiva i que el portal no compleix amb els estàndards mínims establits per la normativa.

3. Absència de comissions de seguiment: La falta de convocatòria d’aquestes comissions priva a l’oposició i, per tant, a la ciutadania, d’informació clau per a la fiscalització de la gestió municipal.

Aquesta falta de compromís no sols vulnera el dret dels representants electes a exercir la seua labor, sinó que també atempta contra el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics. Com indica el síndic en la seua resolució, «quan els representants triats troben traves per a desenvolupar la seua funció, es vulnera el dret fonamental a participar en els assumptes públics, pedra angular del nostre sistema democràtic».

L’actitud de l’Ajuntament de Muro no sols deslegitima la confiança ciutadana, sinó que també erosiona els principis de transparència, responsabilitat i rendició de comptes. És imperatiu que el Consistori rectifique immediatament el seu procedir i adopte mesures reals i efectives per a garantir el respecte als drets fonamentals i a les institucions democràtiques.

Gabriel Tomàs ha assenyalat la falta de voluntat política com el principal problema, subratllant que l’Ajuntament disposa de recursos humans i econòmics suficients, però no prioritza la transparència.

EL QUE VOLEM SABER (20 GENER)

VALORACIONS DE LA FIRETA DE SANT ANTONI 2025: VICENT MOLINA, ALCALDE DE MURO, FERNANDO PICÓ REGIDOR DE CULTURA I CAROL IVÁÑEZ, REGIDORA DE TURISME.

RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DEL ‘V AOVE FÒRUM INTERNACIONAL FIRA DE TOTS SANTS DE COCENTAINA’.

Loreto Serrano, diputada autonòmica de Benestar Social, felicita l’Ajuntament de Cocentaina pel seu treball en serveis socials

La diputada, acompanyada per una representació del consistori municipal, ha visitat, entre altres ubicacions, les dependències del Departament de Serveis Socials, el TAPIS, el RESPIR o les Trinitàries amb AFAMA.

D’altra banda, el govern contestà li ha traslladat a la diputada la necessitat d’incrementar les ajudes socials, així com diferents demandes de les entitats socials de Cocentaina.

El dimecres 15 de gener, Loreto Serrano, alcaldessa de Santa Pola i diputada de Benestar Social, Igualtat, Joventut, Cooperació i Voluntariat a la Diputació d’Alacant, ha visitat Cocentaina juntament amb Elvira Tarruella, directora de l’àrea d’Acció i Promoció Social de la Diputació d’Alacant; les quals han sigut rebudes per l’alcalde, Jordi Pla; Javi Sansalvador, regidor de Serveis Socials; i diferents representats polítics i tècnics municipals.

La visita s’iniciava al centre de les Trinitàries, on AFAMA du a terme la seua tasca social des de fa anys. José Antonio Terol, president de l’entitat, i Paqui Ripoll, membre de la Junta, han fet de guies, explicant en què consisteix el treball de l’associació, a més de mostrar-los les instal·lacions i traslladar-los les seues necessitats.

Tot seguit, el grup s’ha traslladat al Centre Social Real Blanc, on han pogut conéixer de primera mà la important tasca que du a terme el TAPIS i el Centre RESPIR. Així mateix, han pogut mantenir una reunió de treball a la qual també s’ha sumat la coordinadora de Serveis Socials, Núria Carbonell.

En aquesta reunió, l’Ajuntament ha traslladat a la diputada diferents demandes i necessitats en matèria de serveis socials a Cocentaina. En primer lloc, se li ha comunicat la necessitat de recuperar la quantia original de les ajudes d’emergència, retallades recentment per la Diputació. Una decisió que ha provocat que Cocentaina passe de rebre 189.000 euros a 44.000.

D’altra banda, els representants polítics de Cocentaina han sol·licitat que la Diputació torne a traure les ajudes de teleassistència. Tanmateix, s’ha verbalitzat la necessitat del departament de Serveis Socials de disposar de vehicles municipals, així com la demanda del RESPIR de crear d’una terrassa on els seus usuaris i treballadors puguen desenvolupar les seues activitats de la millor manera possible.

Loreto Serrano, diputada de Benestar Social, Igualtat, Joventut, Cooperació i Voluntariat

Jordi Pla, alcalde de Cocentaina